Začel se je postopek izbora enega predstavnika oziroma predstavnice (v nadaljevanju predstavnika) strokovnih inštitucij na predlog organizacij civilne družbe v Svet za socialno ekonomijo in njegovega namestnika oziroma namestnice. Rok za prijavo je ponedeljek, 19. 9. 2024, do 15. ure.

Svet za socialno ekonomijo je ustanovljen za oblikovanje politike razvoja socialnega podjetništva, analiziranje potreb razvoja socialnega podjetništva, spodbujanje vključevanja občin v določanje in izvajanje politik razvoja socialnega podjetništva na lokalni in regionalni ravni, za pripravo razvojnih dokumentov ter za analiziranje, vrednotenje in spremljanje izvajanja ukrepov ter politike razvoja socialnega podjetništva vlada na predlog resornih ministrstev, pristojnih strokovnih ustanov s področja socialne ekonomije in reprezentativnih združenj.

Na podlagi 7. člena Zakona o socialnem podjetništvu - ZSocP Svet zagotavlja usklajevanje politik na področju socialne ekonomije z ministrstvi, vladnimi službami, občinami, socialnimi partnerji in organizacijami civilne družbe, zlasti tako, da:

  • pripravi Strategijo razvoja socialne ekonomije (v nadaljnjem besedilu: strategija) in da mnenje k programu ukrepov,
  • spremlja izvajanje strategije in
  • usmerja in spremlja delo izvajalcev ukrepov.

Zaradi poteka mandata predstavnici in njenemu namestniku razpisujemo nov postopek izbora predstavnikov strokovnih inštitucij.

V skladu z načeli demokratičnega izbora bomo postopek izbora predstavnika in namestnika predstavnika strokovnih inštitucij organizacij izvedli tako, kot nalaga Poslovnik za postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij (v nadaljevanju Poslovnik). Več informacij o postopku izborov predstavnikov NVO najdete tukaj.

Kako poteka postopek?

Postopek izbora predstavnikov poteka tako, da organizacije civilne družbe najprej predlagajo svoje kandidate. Med njimi se poskuša s soglasjem vseh kandidatov izbrati najprimernejšega. Če soglasja za imenovanje ni, se izvedejo volitve, v katerih lahko sodelujejo vse organizacije civilne družbe, ki so za to vnaprej izkazale interes (to je, so se prijavile kot volivci ali so predlagale svojega kandidata).

Vzporedni postopek izbora predstavnikov socialnih podjetij

Postopek izbora bo potekal vzporedno s postopkom izbora dveh predstavnikov socialnih podjetij in njunih namestnikov, ki ga izvaja Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova. Organizacija se lahko kot upravičenec prijavi v obeh postopkih izbora, a lahko svojega kandidata za člana sveta predlaga samo v enem postopku (torej ga predlaga bodisi v tem postopku bodisi v postopku, ki ga izvaja Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA). Organizacija tudi ne more predlagati različnih kandidatov v obeh postopkih. Ravno tako ne more biti ista oseba predlagana kot kandidat v obeh postopkih s strani različnih organizacij.

Rokovnik za izvedbo postopka je sledeč:

  • 4. 9. 2024 – objava poziva za prijavo kandidatov in volilnih upravičencev
  • 19. 9. 2024 do 15. ure – rok za oddajo prijav kandidatov in upravičencev
  • 24. 9. 2024 do 13. ure – rok za dopolnitev prijav
  • 24. 9. 2024 ob 14. uri – seja komisije za pregled prijav
  • 24. 9. 2024 – objava seznama upravičencev in kandidatov
  • 30. 9. 2024 ob 11. uri – javna predstavitev kandidatov in poskus imenovanja s soglasjem
  • 30. 9. 2024 – začetek volitev (pogojno)
  • 4. 10. 2024 do 13. ure – zaključek volitev (pogojno)
  • 4. 10. 2024 ob 14. uri – seja komisije za pregled glasovnic in izdaja sklepa o imenovanju (pogojno).

Seji komisije za pregled prijavnic in za pregled glasovnic ter javna predstavitev se bodo odvile preko videokonference.

Vodja postopka lahko kadarkoli zahteva dodatna pojasnila in dokazila o izpolnjevanju pogojev za organizacije civilne družbe in kandidate oziroma o referencah kandidata za predstavnika in namestnika.

Prijavo za sodelovanje najdete na tej povezavi. Prijava mora vsebovati podpis zastopnika organizacije in podpis kandidata, če se ga predlaga. Prijava, poslana po elektronski pošti, mora vsebovati faksimile podpisa ali skenirano podpisano prijavo.

Prijave pošljite:

Ne glede na način ali datum pošiljanja mora prijava prispeti na enega od zgornjih naslovov najkasneje do 19. 9. 2024 do 15. ure.

Po Poslovniku postopka izbora lahko nevladne organizacije in kandidati, ki na njihov predlog večkrat sodelujejo v postopkih izbora predstavnikov v posvetovalna in druga telesa, pri CNVOS deponirajo svoje podpise, da lahko enostavneje pošiljajo svoje vloge v postopkih izbora (brez potrebe po vsakokratnem podpisovanju in žigosanju prijav ter drugih dokumentov).  Če želite trajno shraniti svoj podpis za sodelovanje v postopkih izbora, lahko to naredite s pomočjo obrazca za deponiranje podpisa. Kandidat lahko shrani svoj podpis s pomočjo obrazca za kandidate.

Za dodatne informacije o postopku izbora smo vam na voljo na telefonu 01/542 14 22 ali po elektronski pošti misa.korosec@cnvos.si.

Vabimo vse zainteresirane, da sodelujete v postopku izbora.

 

PRIJAVA

 

Sklep o začetku postopka Poziv organizacijam civilne družbe