Do 1. marca 2024 morate vse nevladne organizacije, ki ste zavezanci po Zakonu o zaščiti prijaviteljev, Komisiji za preprečevanje korupcije oddati poročilo o prijavah, ki ste jih od zaposlenih prejele v letu 2023.

Gre za prijave kršitev predpisov, ki se nanašajo na javni interes in so zaposleni zanje izvedeli v okviru opravljanja svojega dela. Zavezanci za vzpostavitev notranjega postopka za prijavo ste NVO, ki zaposlujete več kot 50 oseb.

Komisiji morate NVO, ki ste zavezanci, do 1. marca 2024 posredovati podatke o prijavah, ki ste jih prejele v letu 2023. Poročilo oddate na elektronskem obrazcu za notranje prijave, ki ga je pripravila Komisija za preprečevanje korupcije in ga lahko najdete na njeni spletni strani. Če poročila ne oddate, to pomeni prekršek in boste za neporočanje morali plačati globo. Poročanje je obvezno, tudi če v letu 2023 niste prejeli nobene prijave. V tem primeru morate ustrezne rubrike izpolniti tako, da jih označite z 0, sicer obrazca ne bo mogoče oddati.

Več o zavezancih, vzpostavitvi postopka za notranjo prijavo in imenovanju zaupnika najdete tukaj.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.