Evropska komisija je sprejela predlog Direktive o evropskem čezmejnem združenju, s katero želi odpraviti pravne in upravne ovire za združenja, ki delujejo ali želijo delovati tudi v drugi oziroma drugih državah članicah Evropske unije. Namen nove ureditve je spodbuditi vlogo združenj pri ustvarjanju gospodarskih in družbenih vrednot v EU in omogočati enake konkurenčne pogoje med njimi.

Trenutno velja, da se morajo združenja, ki opravljajo dejavnosti v drugi državi članici, v kateri nimajo sedeža, pogosto še enkrat registrirati ali celo ustanoviti novo pravno osebo.

Po predlogu Evropske komisije se uvaja novo obliko neprofitne pravne osebe, posebej zasnovano za čezmejno delovanje, in sicer evropsko čezmejno združenje. Ko bo evropsko čezmejno združenje ustanovljeno v eni državi članici, bo samodejno priznano in bo lahko opravljalo dejavnosti v vseh državah članicah, vključno s pridobitnimi dejavnostmi, kar bo organizacijam omogočilo, da v celoti izkoristijo svoj družbeni in gospodarski potencial v EU.

Evropska komisija ocenjuje, da neenaka obravnava v različnih državah članicah vpliva na delovanje približno 310.000 neprofitnih organizacij. Po njeni oceni bi odprava birokratskih ovir lahko spodbudila še približno 185.000 dodatnih organizacij, da bi se začele ukvarjati s čezmejnimi dejavnostmi, ki bi lahko v 15-letnem obdobju ustvarile do 4,2 milijarde evrov dodane vrednosti.

Predlog direktive mora potrditi še Evropski parlament in Svet. Po sprejemu direktive bodo imele države članice na voljo dve leti, da ureditev prenesejo v nacionalno zakonodajo.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.