Razpisujemo postopek izbora enega predstavnika nevladnih organizacij in enega namestnika predstavnika v Medresorsko delovno skupino za preprečevanje radikalizacije. Rok za prijavo je nedelja, 13. 11. 2022, do 23:59.

Razpisujemo postopek 1 (enega) predstavnika oziroma predstavnice nevladnih organizacij in 1 (enega) namestnika oziroma namestnice v Medresorsko delovno skupino za preprečevanje radikalizacije.

Naloge delovne skupine so določene v II. točki sklepa o ustanovitvi Medresorske delovne skupine za preprečevanje radikalizacije (MDS) št. 01201-3/2020/5, in sicer je določeno, da delovna skupina za podporo delu nacionalnega koordinatorja za preprečevanje radikalizacije opravlja naslednje naloge:

  • nudi strokovno pomoč nacionalnemu koordinatorju za preprečevanje radikalizacije pri pripravi akcijskega načrta, ki ga določa Nacionalna strategija za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma št. 22100-2/2019/4 z dne 5. 12. 2019;
  • spremlja in ocenjuje stanje na področju preprečevanja radikalizacije na ravni Evropske unije;
  • redno obvešča koordinatorje o zaznanih novih oblikah in nacionalnih izkušnjah s področja preprečevanja radikalizacije.

Upravičene organizacije za sodelovanje v postopku so tiste nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja terorizma oziroma preprečevanja radikalizacije. Kandidat ali kandidatka za predstavnika je lahko oseba, ki izkazuje izkušnje z delovanjem na področju  preprečevanja terorizma oziroma preprečevanja radikalizacije.

V skladu z načeli demokratičnega izbora bomo postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij izvedli po določilih Poslovnika postopka izbora predstavnikov nevladnih organizacij. Več informacij o postopku izborov najdete tukaj.

 

Kako poteka postopek?

Postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij, ki delujejo na področju človekovih pravic, preprečevanja terorizma in radikalizacije, poteka tako, da nevladne organizacije najprej predlagajo svoje kandidate. Med njimi se poskuša s soglasjem vseh kandidatov izbrati najprimernejšega. Če soglasja za imenovanje ni, se izvedejo volitve, v katerih lahko sodelujejo vse nevladne organizacije, ki so za to vnaprej izkazale interes (to je, so se prijavile kot volivci ali pa so predlagale svojega kandidata).

V postopku izbora bodo torej lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja terorizma oziroma preprečevanja radikalizacije in ki bodo predlagale svoje kandidate ali bodo pravočasno sporočile, da želijo glasovati.

Rokovnik za izvedbo postopka je sledeč:

  • 9. 11. 2022 – objava poziva za prijavo kandidatov in volilnih upravičencev
  • 13. 11. 2022 – rok za oddajo prijav kandidatov in upravičencev
  • 15. 11. 2022 do 12.00 – rok za dopolnitev prijav
  • 15. 11. 2022 ob 13:00 – seja komisije za pregled prijav in objava seznama upravičencev in kandidatov
  • 16. 11. 2022 ob 14.00 – javna predstavitev kandidatov in poskus imenovanja s soglasjem
  • 16. 11. 2022 - začetek volitev (pogojno)
  • 18. 11. 2022 do 12:00 – zaključek volitev (pogojno)
  • 18. 11. 2022 ob 13:00 – seja komisije za pregled glasovnic in izdaja sklepa o imenovanju (pogojno)

Roki so zaradi potrebe po hitri izvedbi postopka izjemoma krajši.

Seje komisije za pregled prijavnic, za pregled glasovnic in javna predstavitev kandidatov se bodo odvile preko videokonference.

Vodja postopka lahko kadarkoli zahteva dodatna pojasnila in dokazila o izpolnjevanju pogojev za nevladne organizacije in kandidate oziroma o referencah kandidata za predstavnika.

Prijavo za sodelovanje najdete na tej povezavi. Prijava mora vsebovati podpis zastopnika nevladne organizacije in podpis kandidata, če se ga predlaga. Prijava, poslana po elektronski pošti, mora vsebovati faksimile podpisa ali skenirano podpisano prijavo.

Prijave pošljite po elektronski pošti na: nvo.predstavniki@cnvos.si. Zaradi potrebe po hitri izvedbi postopka je prijave mogoče poslati le po elektronski pošti.

Prijava mora prispeti na CNVOS najkasneje do 13. 11. 2022 do 23:59.

Za dodatne informacije o postopku izbora smo vam na voljo na telefonu 01/542 14 22 ali na elektronski pošti petra.cilensek@cnvos.si.

Vabimo vse zainteresirane, da sodelujete v postopku izbora.

 

PRIJAVA

 

Sklep o začetku postopka Poziv nevladnim organizacijam