V CNVOS, krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij, v četrtek, 8. septembra že 20. prirejamo vseslovenski Festival nevladnih organizacij LUPA. Jubilejni festival bo med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu, Tromostovju in Stritarjevo ulico, spremljevalni program pa bo ob istem času v Baru Cukrarna na Poljanskem nasipu.

Nevladne organizacije so aktivne na tistih področjih, kjer država ne uspe ali ne zmore sama poskrbeti za tisto, kar potrebujemo za varno in kakovostno vsakdanje življenje. Športne organizacije tako skrbijo, da smo mi in naši otroci fit; kulturne, da smo razgledani; socialne, da je med nami čim manj lačnih; gasilci, da nam ne pogorijo hiše; tisti, ki gledajo oblasti pod prste pa pazijo, da nam ne ugrabijo države. Tako kot nobena hiša ni imuna na ogenj, tudi nobena oblast ni imuna pred napakami in zlorabami.

Na festivalskih stojnicah na Prešernovem trgu, Tromostovju in na Stritarjevi ulici se bo predstavilo in obiskovalcem svetovalo več kot 110 nevladnih organizacij z najrazličnejših področij. Med njimi bodo na primer Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki je v preteklem letu na poletne počitnice peljala več kot 10.000 otrok, Slovensko združenje za požarno varstvo, ki s poklicnimi gasilci sodeluje pri usposabljanju za reševanje oviranih oseb pri nezgodah, Društvo SOS telefon, ki ženskam in otrokom, žrtvam nasilja, pomaga že 33 let, ter ŠENT – Slovensko druženje za duševno zdravje, v katerem so zgolj v lanskem letu pomagali 1780 osebam s težavami v duševnem zdravju.

Nevladnice in nevladniki bodo med 11. in 18. uro poskrbeli tudi za pester program na Prešernovem trgu, ki ga bo povezovala pripovedovalka Katja Preša. Obiskovalce in mimoidoče bodo zabavale glasbene, plesne in gledališke skupine, na Mestnem trgu pa bodo ob 17.30 uri nastopili tudi akrobati Športnega društva Devils.

V zunanjem delu Bara Cukrarna na Poljanskem nasipu 40 bodo nevladne organizacije priredile pogovore, okrogle mize in predstavitve. Zavod 3MUHE denimo pripravlja okroglo mizo o globalni trgovini brez izkoriščanja, predstavniki Srebrne niti bodo predstavili svoja stališča v zvezi z dolgotrajno oskrbo, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija pa bo govorila o vlogi nevladnih organizacij pri soočanju z izzivom duševnega zdravja pri mladih.

Med 10. in 14. uro bodo v Baru Cukrarna tudi pravne in projektne svetovalke CNVOS, ki bodo nevladnim organizacijam na voljo za krajše brezplačne pravne nasvete in nasvete z zvezi s prijavo in izvajanjem projektov.

Celoten program 20. Festivala nevladnih organizacij LUPA je na voljo na tej povezavi.

V primeru močnih nalivov se bo spremljevalni program iz Cukrarna bara preselil v kavarno Pritličje na Mestnem trgu 2, ostali program, vključno s stojnicami, pa odpade. 

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.