»Izterjati vsak doslej plačan evro iz javnih sredstev nazaj. Zaradi takšnega odnosa, ko se v isti koš meče morilca in njegovo žrtev, tirani namreč uspevajo.« – predsednik vlade Janez Janša na tviterju v odzivu na citat iz zapisa Mirovnega inštituta, da je »Ukrajina najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani«

Mirovni inštitut prejema javni denar za svoje raziskovalno delo že 30 let. Če njihovo raziskovanje ne bi bilo kakovostno, jim domači in evropski financerji ne bi vedno znova izkazovali zaupanja. V svojih stališčih so konsistentni in brezkompromisni. Za razliko od svojih kritikov, ki so ukrajinskega predsednika še pred dvema letoma zasmehovali kot propadlega komika in ruskega plačanca, danes pa ga slavijo kot heroja. Na Mirovnem inštitutu so do zveze Nato danes enako kritični, kot so bili pred dvajsetimi leti, v času Drnovškove vlade. Putina in njegov despotizem kritizirajo že leta – medtem ko se je slovenski premier z njim rokoval in fotografiral.

V demokratičnem svetu različni in kritični pogledi niso le dovoljeni, temveč so dobrodošli. Zahod kritiko neguje in jo sistematično financira z javnimi sredstvi. V Putinovi Rusiji kritične organizacije in drugače misleče posameznike preganjajo.

Pri premierjevih tviteraških obračunavanjih ne gre le za nedolžno negodovanje ali prazne grožnje. Na vladnih odborih že dve leti sistematično pregledujejo sezname nevladnih organizacij, ki prejemajo javna sredstva, in preverjajo, kdo izmed njih kritizira delo vlade. Strogo po partijski liniji: vsakršna kritika je prepovedana. Seznam kritičnih organizacij, ki so ostale brez vladnih sredstev, se vztrajno daljša.

Polna usta protiputinovskih izjav nas zato ne smejo preslepiti. Gonja zoper kritične nevladne organizacije in posameznike ter aktualna čistka na javni RTV nimata ničesar skupnega z zavračanjem Putinove agresije. Prav obratno: takšni prijemi vodijo v putinizacijo Slovenije. Enako kot kontinuirani napadi na medije, sodstvo in ustavno sodišče, politizacija policije, poniževanje in ignoriranje neodvisnih nadzornih institucij.

Putina na takšen način ne bomo ustavili na ruskih mejah. Pač pa bomo z nemim opazovanjem dopustili uvoz Putinovih tiranskih metod v našo državo.

Zato ob takšnih napadih ne smemo zamahniti z roko. Ne smemo biti tiho.