Ponudniki storitev morajo imeti s 1. februarjem nameščeno novo aplikacijo za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil, ki jo bodo uporabljali za skeniranje QR-kod. Stara aplikacija bo delovala zgolj do 1. februarja, ko začnejo veljati spremenjena pravila glede veljavnosti covidnega potrdila.

Veljavnost covidnega potrdila za osebe z osnovnim cepljenjem (dva odmerka Moderne, Pfizerja, AstraZenece ali en odmerek Jansena) ne bo več neomejena, temveč bo skrajšana na 270 dni. Ureditev velja samo za polnoletne osebe.

Potrdilo bo od 1. februarja dalje veljalo neomejeno zgolj za naslednje tri skupine:

  • Cepljeni s poživitvenim odmerkom, pri čemer mora biti zadnji odmerek mRNA cepivo. Na potrdilu bo v tem primeru zapisano število odmerkov 3/3.
  • Osebe, ki so covid prebolele v zadnjih 180 dneh / od 14. septembra 2021 v zadnjih 240 dneh ter bile (dvakrat) cepljene. Na potrdilu bo napisano število odmerkov 2/1.
  • Cepljeni s cepivom Jansen, ki so poleg tega prejeli še en odmerek cepiva Pfizer ali Moderna. Na potrdilu bo napisano število odmerkov 2/1.

Potrdilo za osnovno cepljene bo veljavno 270 dni, za prebolevnike pa 180 dni. Za osebe, ki so bile cepljene dvakrat, nato pa so covid še prebolele, bo potrdilo veljavno 270 dni od cepljenja oziroma 180 dni od prebolevnosti.

NIJZ opozarja, da je potrebno pred namestitvijo nove aplikacije staro odstraniti.

Aplikacija za Android je dostopna na tej povezavi, aplikacija za iOS pa tu.

Podrobnejša navodila za uporabo lahko najdete tukaj.