V CNVOS smo v tednu človekovih pravic objavili video, v katerem smo zbrali nekaj podatkov o tem, kako so nevladne organizacije pomagale – in pomagajo – ljudem v času epidemije koronavirusa. Brez srčnosti in požrtvovalnosti nevladnic in nevladnikov bi bile posledice krize namreč še toliko večje.

Video smo objavili na svojem Facebooku.

»Nevladne organizacije nas v teh težkih časih niso pustile na cedilu. Od požrtvovalnih bolničark in bolničarjev prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, do vseh društev, malih in velikih, ki so zbirala računalnike za šolanje na daljavo. Od Rotary kluba Škofja Loka, ki je lokalnemu zdravstvenemu domu podaril več deset naprav za merjenje kisika v krvi za izposojo kritičnim bolnikom na domu, do Zavoda Tri, v katerem so pletli tople kape, rokavice in šale za Kralje ulice. Vsaka organizacija je pomagala po svojih močeh. Vse skupaj pa so znova dokazale, da se država lahko vedno zanese nanje pri opravljanju pomembnih nalog, ki jih sama ni zmožna opraviti. In predvsem, da se nanje lahko zanesejo prebivalke in prebivalci naše države,« delovanje nevladnih organizacij v času koronakrize komentira Goran Forbici, direktor CNVOS.

Akciji ozaveščanja se lahko pridružite tudi vi: na družbenih omrežjih s ključnikoma #MarNamJe in #CivicPride (državljanski ponos, op. a.) delite zgodbe o tem, kako pomagate pri blaženju posledic krize. S slednjim ključnikom se nevladne organizacije pridružujemo širši, evropski kampanji Civic Pride, s katero organizacija European Civic Forum (ECF) v tednu človekovih pravic ozavešča javnost o pomembnosti civilnodružbenih organizacij. Objave s ključnikoma #marnamje in #civicpride se zbirajo na posebni platformi.