Osemnajsti Festival nevladnih organizacij LUPA je že skoraj tu! Naslednjo sredo, 11. 9. 2019, vas od 10. do 18. ure vabimo na naše stojnice v senci dreves na Bregu, kjer se bo predstavilo več kot 90 raznolikih nevladnih organizacij.

Poleg stojnic na Bregu smo pripravili tudi program na zunanjem in notranjem prizorišču. Zunanje prizorišče festivala na Novem trgu bo vabilo predvsem z gibalnim in glasbenim programom, na notranjem prizorišču v Pritličju pa si boste lahko ogledali nekaj filmčkov in prisluhnili zanimivim predavanjem ter pogovorom, ki so jih pripravili naši nevladniki z vseh vetrov.

Pridite potešiti svojo radovednost in spoznati več kot 90 nevladnih organizacij, ki vsakodnevno opravljajo pomembno delo na raznovrstnih področjih in s tem bogatijo življenja vseh nas. 

 

11:30–11:45 Nastop skupine trebušnih plesalk Tulipan. Skupina trebušnih plesalk Tulipan prihaja iz Dnevnega centra aktivnosti za starejše Gosposvetska, ki deluje v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana. Srečujejo se enkrat tedensko in pod vodstvom energične prostovoljke Uršule uživajo v plesu in druženju. Tudi vas bodo s plesom popeljale v vroči orient.

12:00–13:00 Nastop otroškega pevskega zbora Rok mulčki. Nastop otroškega zbora Rok mulčki pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije.

13:15–13:30 Nastop ženskega pevskega zbora Trzinke. Zbor deluje pod okriljem Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin, šteje 17 članic in 20 podpornikov ter deluje tri leta. Nastopajo po različnih krajih v Sloveniji, med drugim tudi v Ljubljani v Cankarjevem domu in na Pogačarjevem trgu. Njihov moto je, da je petje v zboru socialno in  kulturno delo, ki spodbuja duševno in fizično zdravje.

14:00–14:30 Predstavitev začetka jadralnega letalstva in balonarstva na Blokah in dejavnosti Zavoda Vrabec Bloke. Cilj Zavoda Vrabec Bloke je ohranjanje letalske kulturne dediščine, izobraževanje, kultura in povezovanje socialnih akterjev z družbenim učinkom. Program bodo popestrili z maketami, rekviziti, posnetki ljudskih pesmi in nastopom ranljivih skupin, s katerimi sodelujejo.

14:45–15:00 Orientalski plesni nastop Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

15:15–15:45  Qigong in Tai chi – revitalizacijska vadba. Ta oblika vadbe ne obremenjuje, nasprotno, dovaja, shranjuje in ščiti življenjske  energije, ki jih telo potrebuje za harmonično delovanje. Igor Gregorc iz Društva TOLMUN bo skupaj z občinstvom preizkusil krajši set vaj, ki učinkovito krepijo in blagodejno vplivajo na naše vitalne organe. Vse vaje so enostavne za izvajanje, zato so primerne za zelo širok krog ljudi. Izvajajo se stoje.

16:00–17:00 Znanje za življenje – Zavod Divus. Življenje je težko. Življenje je lahko. Kaj bo držalo za vas, je odvisno od vas. Imate vso moč izbire nad potekom svojega življenja. Aleš Pasarič bo predaval o tem, kako pravilno uporabiti svojo moč.

10:00−11:00 Ravnanje z osebami z demenco. Delavnica je namenjena spreminjanju pogleda okolja na demenco in ljudi, ki jo imajo. Društvo RESje, prostovoljstvo na področju demence bo predstavilo, kako se lažje izognemo  konfliktom, dobimo pomoč okolja in s tem olajšamo življenje tako ljudem z demenco kot tistim, ki zanje skrbijo.

11:15−12:15 Predlogi nujnih ukrepov za izboljšanje skrbi za starejše. Društvo Srebrna nit − Združenje za dostojno starost bo spregovorilo o naslavljanju in odzivanju državnih organov na področju skrbi za starejše ter predstavilo svoje predloge nujnih ukrepov na tem področju.

12:30−13:30 Kako pomagati otroku v stiski? Na predavanju bo Inštitut za zaščito otrok Lunina vila predstavil praktične napotke za podporo otroku ali mladostniku v stiski.

13:45−14:30 Nudenje psihosocialne podpore mladim. Projekt »Wrinkles & Twinkles« Zavoda Anima Vita se osredotoča na nudenje psihosocialne podpore mladim, ki se soočajo z izkušnjo nenadne težje bolezni v družini. Projekt bodo predstavili tudi s kratko izkustveno vajo in odprli prostor za pogovor z obiskovalci.

14:45−15:45 Mladi in migracije. V prvem delu bo dobrodelna ustanova Karitas z zabavnimi in poučnimi aktivnostmi na kratko predstavila svoj program za mlade youngCaritas. V drugem delu bodo skozi pogovor z migrantom v živi knjižnici predstavili projekt MIND − Migracije. Povezanost. Razvoj.

16:00−16:45 Od kod prihaja naša morska hrana? Organizacija WWF Adria bo predstavila projekt Fish Forward; naslovili bodo vprašanje izvora naše morske hrane in stanja svetovnih morij. Predstavili bodo tudi kratek film.

17:00−18:00 Kakšna prihodnost nas čaka? Član gibanja Mladi za podnebno pravičnost dr. Miha Mikelj bo predstavil znanstveno stališče o stanju Zemlje, o tem kakšna prihodnost nas čaka, o vplivu človeka na okolje in kaj lahko kot posameznik in družba storimo za boljšo prihodnost.