Ste vedeli, da imamo v CNVOS najbolj obsežno javno dostopno bazo podatkov o nevladnem sektorju v Sloveniji? Pravkar smo jo posodobili s svežimi podatki za leto 2017. Obisk baze toplo priporočamo, če vas na primer zanima, koliko denarja s(m)o v lanskem letu ustvarile nevladne organizacije in kolikšen je delež javnega financiranja.

V rubriki NVO sektor: dejstva in številke so zbrani najpomembnejši statistični podatki o nevladnem sektorju, posebno pozornost pa smo namenili mednarodno primerljivim kazalnikom razvoja nevladnih organizacij, s pomočjo katerih razvoj sektorja spremljamo skozi dolga časovna obdobja.

 

V naši analizi med drugim ugotavljamo, da so skupni prihodki nevladnih organizacij v lanskem letu znašali 873,42 milijonov evrov, kar je 71,5 milijonov več kot leto poprej. Delež javnih sredstev je znašal 35,57 odstotkov, torej 310 milijonov evrov, kar je skoraj 10 odstotkov več kot v letu 2016. Kljub občutnemu poskoku pa Slovenija po deležu javnih sredstev še vedno ni primerljiva z državami EU: po ugotovitvah zadnje večje mednarodne raziskave Univerze John Hopkins ta delež v EU namreč predstavlja okrog 58 odstotkov.

 

Nekaj najpomembnejših informacij o nevladnih organizacijah smo za vas zbrali v videopredstavitvi: