Vlada RS je 20. septembra objavila Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2024. Na seznamu ste vse nevladne organizacije, ki ste do 31. decembra 2023 pridobile status nevladne organizacije v javnem interesu ter ste bile v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu vpisane do 30. junija 2024. Na seznamu je 6.105 nevladnih organizacij.

Vsem nevladnim organizacijam, ki izpolnjujete pogoje za uvrstitev, priporočamo, da preverite, ali ste uvrščene na seznam. Če na seznam kljub izpolnjevanju pogojev niste uvrščene, o tem obvestite pristojno ministrstvo. Če pri tem potrebujete pomoč, nam sporočite (pišite nam na info@cnvos.si).

Davčni zavezanci lahko oddajo vlogo oziroma zahtevek za Namenitev dela dohodnine za donacije na naslednje načine:

  • Elektronsko prek portala eDavki. Na portalu je treba poiskati vlogo Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (Doh-Don). V vlogi je treba vpisati naziv organizacije, njeno davčno številko in višino odstotka, ki ga namenjate (0,1, %, 0,2 % … 1%). Če boste izbrali organizacijo, ki je ni na veljavnem seznamu, vam bo program oddajo vloge zavrnil.
  • Po pošti ali osebno v nabiralnik na krajevno pristojnem Finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. V tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana.
  • Preko obrazca na CNVOS aplikaciji 1% dohodnine. Postopek namenitve dohodnine vam lahko olajša naša aplikacija 1 % dohodnine (aplikacija bo posodobljena v prvem tednu oktobra).

Davčni zavezanci lahko izberejo največ deset organizacij, ki jim želijo nameniti del dohodnine, pri čemer seštevek vseh ne sme presegati 1 % dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenijo najmanj 0,1 %, lahko pa tudi 0,2 %, 0,3 % itd.

FURS bo upošteval zahtevke zavezancev, ki jih bo prejel najkasneje 31. decembra 2024. To pomeni, da imate do tega dne čas, da svoje potencialne donatorje nagovorite, naj vam namenijo odstotek dohodnine ali del tega.

Obračun dela dohodnine za donacije za leto 2024 bo prvič izveden v septembru 2025. FURS bo zbrane zneske donacij upravičenim organizacijam tako nakazal do 30. septembra 2025.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.