Vlada RS se je seznanila s Skupnim poročilom o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2023. Podatki kažejo, da so slovenski prostovoljci, ki delujejo v okviru prostovoljskih organizacij in javnih zavodov, opravili več kot osem milijonov ur prostovoljskega dela. Ocenjena vrednost prispevka prostovoljskega dela k družbeni blaginji je bila v letu 2023 skoraj 80 milijonov evrov.

V letu 2023 je oddalo poročilo o prostovoljskem delu v skladu z Zakonom o prostovoljstvu 2.218 prostovoljskih organizacij in 268 organizacij s prostovoljskim programom. Analiza podatkov je pokazala da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, 206.845, opravili pa so 8.072.127 ur prostovoljskega dela.

V primerjavi z letom 2022 se je povečalo število organizacij, ki so oddale poročilo o prostovoljskem delu, zmanjšala pa so se število prostovoljcev, število ur prostovoljnega dela in število ocenjene vrednosti prostovoljskega dela.

Skupno poročilo o prostovoljstvu vsako leto pripravi Ministrstvo za javno upravo. Vsa dosedanja poročila so dostopna tukaj.

Skupno poročilo o prostovoljstvu za leto 2023

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.