Vsako izzivanje ni vredno reakcije!

V zadnjih 14 dneh smo spremljali, kako je SDS svoje sile ponovno usmeril proti nevladnim organizacijam, konkretno proti Skladu za razvoj nevladnih organizacij s predlogom sprememb Zakona o nevladnih organizacijah, ki bi sklad ukinil. Ker gre za neštetokrat prežvečene neresnice in hujskanje proti nevladnim organizacijam, smo ocenili, da naše vključevanje v to debato ni bilo potrebno. Veseli in hvaležni smo, da pomen in vrednost nevladnega sektorja razumejo in podpirajo poslanci koalicije, ki so zavrnili natolcevanja strank SDS in NSi ter jih označili za škodljiva.

TEREZA NOVAK, poslanska skupina Svoboda: »Ali potrebujemo nevladne organizacije, da v naši državi živimo bolje? Odgovor je, da. Ali potrebujemo Sklad za razvoj nevladnih organizacij? Odgovor Gibanja Svoboda je, da. Tako kot potrebujemo podporna okolja za gospodarstvo, za šport, za turizem, za šolstvo. (…) Vsaki demokratični in pravni državi je namreč v interesu, da ima vzpostavljen od vlade neodvisen podsistem, ki predstavlja nekakšno varovalno mrežo, ki lahko posreduje, kadar država tega ni sposobna, nima še vzpostavljenega mehanizma za odziv ali ga nima več.«

Predsednica Državnega zbora URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: »Lep pozdrav. V bistvu bom tako povedala, meni se pravzaprav niti ne da prerekati zaradi tega, ker je čisto brez veze, ker to, kar smo danes poslušali, je tako abotno iz te strani, da pravzaprav niti ne zasluži nekega komentarja. Vse tisto, kar pa je bistvenega, ste pa itak že moji kolegi vse povedali. Nevladne organizacije, ja, seveda, zdaj jih delimo na bolj ali manj pomembne, na leve in desne, bolj ali manj všečne, naše in vaše, pa Nika Kovač in Jaša Jenull. Pozdravljena oba. Jaz oba dva zelo spoštujem, pač trudita se vsak na svoj način, vsak pač svojo nevladno organizacijo pač, kakorkoli že, zavzemata se za vrednote v katere verjameta in je to vsega spoštovanja vredno.

Danes sem slišala še, ko sem predsedovala seji od enega poslanca, da so ti nevladniki, ki mu ne pašejo, prisesani na državne jasli in izvajajo performans. In jaz sem pogledala njega in sem se vprašala, kaj pravzaprav počne on. Prisesan je na državne jasli in izvaja performans, in to veliko bolj smešnega in veliko bolj neumnega, kot ti dotični ljudje, ki mu pač gredo v nos. Pa ga ne bom imenovala, ker ga zdaj ni noter, drugače bi ga.«

Minister za javno upravo FRANC PROPS: »Sklad za razvoj nevladnih organizacij kot zakonsko zavarovan mehanizem financiranja se je v petletnem obdobju od vzpostavitve dalje pokazal kot primer dobre prakse, ki bistveno pripomore h krepitvi razvoja organizirane civilne družbe«.

NATAŠA SUKIČ, poslanska skupina Levica: »V Levici smo seveda odločno proti tovrstnim političnim praksam zatiranja nevladnih organizacij in avtoritarnim poskusom stranke SDS, glasovali bomo proti predlogu zakona.«

Poslancem NSi, ki vztrajno navijajo za ukinitev vseh javnih razpisov za NVO, češ, naj se te financirajo iz dohodninskih donacij, pa še enkrat več sporočamo: delo NVO ni tekmovanje v popularnosti in od te ne smejo biti odvisne.

Za oris dejanskega stanja sklada, ki zavrača slepomišenje strank SDS in NSi, pripenjamo dokument, ki smo ga pripravili za poslance, medije in druge zainteresirane.

 

Proračunski sklad za nevladne organizacije