Za vas smo ponovno pripravili tedenske novice s področja prava za nevladne organizacije, v katerih si lahko med drugim preberete, da je v javni razpravi Zakon o dopolnitvah Zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Obveščamo tudi, da je v obravnavi v Državnem zboru Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v Uradnem listu pa je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A).

Najnovejše v javni razpravi

Najnovejše v Državnem zboru

Najnovejše v Uradnem listu

  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) (Uradni list RS, št. 50/2023); določena je obveznost elektronskega vodenja evidenc za nekatere delodajalce, da se evidenca o izrabi delovnega časa vodi tudi za čas prihoda na delo in odhoda delavca z dela, izrabo in obseg izrabe odmora med delovnim časom, obveznost seznanitve delavca s podatki iz evidenc in drugo. Spremembe se bodo začele uporabljati 20. novembra 2023.
  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnem sporu (ZUS-1C) (Uradni list RS, št. 49/2023); na novo je določeno, da se primarno v upravnem sporu odloča po sodniku posamezniku, mogoča je omejitev obsega in števila vlog v postopku, možnost odločanja brez glavne obravnave nekaterih primerih, in drugo. Spremembe postopka začnejo veljati 28. 6. 2023.
  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G) (Uradni list RS, št. 48/2023); na novo je določeno, da lahko prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje vloži tudi delodajalec sam, določeni so postopki za izdajo vizuma, preložitev garantnega pisma, pogoji za stalno prebivanje in drugo. Spremembe bodo začele veljati 6. junija 2023.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.