V nedeljo, 27. novembra 2022, bomo glasovali na referendumu o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija. Se sprašujete, ali je to zakon o RTV-prispevku? Za kaj glasujete, če glasujete ZA ali PROTI in kako bo to vplivalo na program javne RTV Slovenija?

Odgovore na takšna in druga vprašanja najdete na spletni strani, ki so jo v okviru referendumske kampanje pripravili nevladniški kolegi in kolegice iz koalicije RTV je ZAkon, RTV je ZAme, RTV je ZAte.

Za pokušino:

Kdo in kako bo izbral člane sveta RTV Slovenija?

Niti enega izmed 17 članov sveta RTV Slovenija po novem zakonu ne imenujeta vlada ali državni zbor. Šest predstavnikov imenujejo zaposleni na RTV Slovenija. Pet jih izvolijo na neposrednih volitvah, upoštevajoč zastopanost dejavnosti znotraj RTV Slovenija (informativne, kulturno-umetniške itd.), enega pa imenuje Svet delavcev, ki ga sestavljajo izvoljeni predstavniki zaposlenih.

Po novem zakonu 11 predstavnikov javnosti imenuje deset različnih neodvisnih državnih institucij in krovnih organizacij.

V referendumsko kampanjo za referendum o noveli zakona o RTV Slovenija se je s sloganom Zaščitimo drug drugega vključil tudi Inštitut 8. marec. Videe, ki jih pripravljajo v okviru kampanje, si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu.