Evropska Unija je sprejela Uredbo o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi mineralnimi surovinami (Uredba) in z njo naslovila izzive varne in trajnostne oskrbe s kritičnimi surovinami, predvsem z namenom, da se bistveno zniža odvisnost EU od zagotavljanja dobave kritičnih mineralnih surovin in sočasno promovira dobre prakse krožnega in trajnostnega gospodarjenja s kritičnimi surovinami.

Uredba bo uveljavljena predvidoma v mesecu maju in državam članicam EU nalaga določene obveznosti, povezane upravljanjem s kritičnimi surovinami na njihovem ozemlju.

Ministrstvo za naravne vire in prostor organizira posvet o implementaciji Uredbe v Sloveniji,  skupaj z Geološkim zavodom Slovenije v petek, 29. marca 2024, od 10. do 14. ure v Veliki dvorani na Ministrstvu za javno upravo, Tržaška cesta 21 v Ljubljani.

Predlog dnevnega reda posveta najdete tukaj.

Vabijo vas k udeležbi na posvetu in sodelovanju v panelni razpravi.

V kolikor želite predstaviti vaš vidik implementacije Uredbe (kratka, do 5 min dolga predstavitev), jim to sporočite najkasneje do četrtka, 21. marca 2024, da vas ustrezno umestijo v končni dnevni red, na naslov marko.maver@gov.si. Prav tako prosijo, da na isti elektronski naslov potrdite svojo udeležbo na posvetu.