Tri  nevladne organizacije – Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije – ob podpori Active Citizens Fund Slovenija partnersko izvajajo projekt »Volilna pravica ni kaprica«, Gibanje za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo. Njihov končni cilj je sprememba Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), na način, da se zagotovi uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanje diskriminacije zaradi invalidnosti.

V sredo, 20. marca 2024, ob 9.30 uri v Hiši Evropske unije v Ljubljani organizirajo posvet z naslovom »Volilna pravica ni kaprica«.

V prvem delu posveta bodo naslovili pravni vidik zagotavljanja enake volilne pravice vsem odraslim državljankam in državljanom ter strategije zagotavljanja dostopnosti volitev ljudem z oviranostmi (na primer prilagoditev gradiv v lahko branje za volivce in volivke z intelektualno oviro, starejše). Prikazali bodo tudi primere dobrih praks iz drugih držav.

V drugem delu bo potekala okrogla miza, na kateri se bodo predstavniki različnih strok in institucij ter ljudje z izkušnjo oviranosti pogovarjali o enaki volilni pravici, možnosti zlorab in pomenu dostopnosti volitev.