Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pričeli s pripravo podlag za izvajanje ESS+ programa za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021– 2027 (v nadaljevanju: Program), katerega ključni cilj je zagotavljati kontinuirano pomoč osebam, ki se soočajo z največjo stopnjo tveganja revščine, in sodijo med najbolj ogrožene skupine v Sloveniji. Pomoč iz Programa bodo začeli zagotavljati predvidoma spomladi naslednje leto.

Ključna pravna podlaga za izvajanje Programa je Zakon o socialnem varstvu, ki določa, da se materialno in socialno najbolj ogroženim osebam zagotovi pomoč iz evropskih sredstev prek humanitarnih in nevladnih organizacij, ki jih ministrstvo, pristojno za socialno varstvo, izbere na javnem razpisu. Pri čemer se lahko na javni razpis prijavijo humanitarne organizacije, vpisane v razvid humanitarnih organizacij pri pristojnem ministrstvu, ki opravljajo dejavnost na področju socialnega varstva, ali organizacije s statusom nevladne organizacije v javnem interesu na področju opravljanja humanitarne dejavnosti, ki so vpisane v evidenco nevladnih organizacij.

Zaradi te določbe Zakona o socialnem varstvu je potrebna sprememba Programa. Predlog Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je, da se Program spremeni tako, da se vnese zgornja določba.

Predlog spremembe Programa najdete v priponki spodaj. Če želite podati pripombe na predlagano spremembo, jih posredujte na naslov gp.mddsz@gov.si s sklicem na številko zadeve do 10. oktobra 2023.

 

Vabilo k posredovanju komentarjev Predlog spremembe Programa