Koalicija civilnodružbenih organizacij je na evropske institucije naslovila dva poziva, ki pomembno vplivata na področje človekovih pravic v EU. Prvi se nanaša Akt o umetni inteligenci, drugi pa na reformo evropskega azilnega sistema Eurodac. Nevladne organizacije iz celotne EU pozivajo k podpisu pozivov.

V prvim pismu pozivajo evropske institucije, naj zavrnejo predlog sprememb 6. člena Akta o umetni inteligenci, ki sta jih predlagala Svet in Parlament in ki prinašajo velike vrzeli v razvrščanju tveganj, ter obnovijo prvotni postopek Evropske komisije za njihovo razvrščanje. Več informacij in pismo najdete na tej povezavi. Poziv lahko do 5. septembra podprete tukaj.

V drugem pismu evropske institucije pozivajo k ustavitvi reforme evropskega azilnega sistema Eurodac, ki razširja bazo podatkov o prosilcih za azil, vključno s povečanim zbiranjem osebnih podatkov in nadzorom, ter s tem resno krši pravice iskalcev mednarodne zaščite. Več informacij in pismo najdete na tej povezavi. Poziv lahko do 12. septembra podprete tukaj.