Društvo za teorijo in  kulturo hendikepa z velikim veseljem in ponosom sporoča, da je priročnik Osebna asistenca sedaj na voljo tudi v angleškem jeziku.

Prevod so izdali kot e-knjigo in je sedaj v pdf formatu dostopen vsem, ki bi si želeli pretočiti svoj IZVOD

Da je priročnik dobrodošlo in uporabno čtivo za vse, ki so vključeni v procese osebne asistence, pričajo tudi mnenja strokovnjakov_inj:

Prof. dr. Darja Zaviršek; Priročniku na pot: »V pričujočem priročniku se učimo od ljudi, ki osebno asistenco poznajo do njenih temeljev in so bili sami njeni ustvarjalci. Ne smemo namreč pozabiti, da živimo v družbi, kjer so ljudje naučeni, da morajo do drugega človeka nastopiti bodisi zviška in pokroviteljsko ali ponižno in uklonljivo, nikoli pa enakovredno, spodbujajoče in občudujoč talente, sposobnosti in moč drugega. Hendikepirani zgodovinsko spadajo med ljudi, ki so jih nehendikepirani klasificirali, poniževali, zapirali, zato je prestop k osebni asistenci veliko večji korak, kot se zdi na prvi pogled. Je vstop v enakost, ki se jo je ljudem opisovala kot »nevarnost«, bila je »preteča« in »tvegana« in nikoli »izziv«, »korak naprej«, »vstop v dejansko polnoletnost«. Pot osebni asistenci v Sloveniji ni bila tlakovana z marmorjem in pred njo politiki, strokovnjaki in »zaščitniki invalidov«, niso pogrinjali rdeče preproge, temveč so nasprotno, jezno zmajevali z glavami, pionirje osebne asistence označevali za »neodgovorne norce« in vse, ki smo jih podpirali, kot »nekritične sopotnike«.

Priročnik je zato obvezno čtivo za vse, ki so vključeni v procese osebne asistence; za koordinatorke osebne asistence na centrih za socialno delo, uporabnice in uporabnike asistence in ljudi, ki šele razmišljajo, ali se bodo odločili, da bodo živeli neodvisno življenje, za svojce, izvajalce in ljudi na položajih, ki veljajo za strokovnjake na področju ovir.«

Adolf D. Ratzka Founder and Director, Institute of Independent Living, Sweden, Foreword: »I have had the privilege of following YHD for a few decades. YHD is a beautiful example of how a few people with extensive disabilities helped each other change their definitions of themselves from objects of care and charity to subjects of their lives, how this enabled them to analyse their situation in society, formulate their needs, design services for meeting them, and tirelessly bombard the government to fund these services. The present handbook on personal assistance is one of the milestones in their long fight toward equal rights and equal opportunities for all. Our fight will never end. We need courage, endurance, and a long perspective. I wish YHD many more milestones on this rocky road.«