Na YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa so zagnali projekt Medsosedske-medgeneracijske pomoči, s katerim želijo pomagati vsakomur, ki bi pri vsakdanjem življenju potreboval nekaj pomoči. Povezati želijo ljudi, ki pomoč rabijo z ljudmi, ki jim to pomoč lahko nudijo – starostne omejitve ni. Iščejo tako uporabnike in prostovoljce.

KATEK OPIS PROJEKTA:

Medsosedska pomoč zajema spremstvo pri vsakdanjih opravkih (trgovina, banka, pošta ipd.), družabništvo (druženje, klepet, kartanje ipd.), drobna hišna opravila (pomoč pri pospravljanju, kuhanju ipd.) in popravila, digitalna pomoč (pri rokovanju z računalniki, pametnimi telefoni, naročanje receptov preko portala IRIS ipd.) oz. odvisno od potreb uporabnika (če gre za specifične potrebe, bomo skušali najti ustreznega prostovoljca s tem specifičnim znanjem). Povezati želijo ljudi, ki pomoč rabijo z ljudmi, ki jim to pomoč lahko nudijo – starostne omejitve ni. Če kdo to že počne, so vabljeni, da se jim pridružijo in bodo njihovo prostovoljno delo 'uradno' (za)beležili, kar pomeni, da se ljudje pridružijo njihovemu projektu, oni pa vodijo evidenco njihovih opravljenih prostovoljskih ur. Če potrebujejo uradno potrdilo oziroma dokazilo, ga lahko pridobijo na ta način. Projekt se primarno izvaja v dveh ljubljanskih soseskah (Šiška in Polje), kar pa ne pomeni, da bodo odrekli pomoč uporabniku ali odgnali stran prostovoljca, če prihajata iz katere koli druge soseske – dobrodošli vsi.

Iščejo torej tako uporabnike in prostovoljce – na eni strani ljudi, ki pomoč potrebujejo, na drugi pa tiste, ki so pripravljeni sosedi ali sosedu priskočiti na pomoč. Za boljšo predstavo: pomoč potrebuje 74-letna gospa, ki živi v 4. nadstropju bloka, ki nima dvigala. Čeprav je zdrava, težko sama tovori vrečke iz trgovine v svoje stanovanje. Pomoč bi potrebovala enkrat tedensko, ko gre po nakupih. V sosednjem bloku živi mama z 10-letnim dečkom, ki ima težave z matematiko, zato bi potreboval inštruktorja, ki bi mu pomagal pri domačih nalogah in učenju. Slabovidni sosed ni vešč rokovanja z moderno tehniko, zato bi se rad naučil uporabljati elektronsko pošto preko svojega pametnega telefona … Želijo si ponuditi vsebine, preko katerih se bodo lahko najbolj ranljive skupine prebivalstva vključevale ter prejemale podporo in pomoč v vsakdanjem življenju.

Namen projekta je inkluzija, premagovanje osamljenosti in izključenosti, solidarnost, pa tudi širjenje ter krepitev socialnih mrež. Njihov moto: Spoznaj svoje prave sosede, da ne bo tvoj najboljši sosed trgovina, ampak živ človek!

Povezavo do informativno-prijavnega obrazca za uporabnike ali prostovoljce najdete tu.

Kontaktna oseba: Sonja Korelc-Kotur

E-naslov: sonja@yhd-drustvo.si

Telefon: 070/482-630