14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, letos s sloganom »Živimo, ker darujete. Darujte kri, darujte plazmo, darujte življenje.« V Sloveniji je leto 2023 v znamenju 70. obletnice prostovoljnega krvodajalstva pod okriljem Rdečega križa Slovenije.

Dostop do varne preskrbe s krvjo je ključen za vse, ki kri potrebujejo. Kri in krvni pripravki so bistven vir za učinkovito zdravljenje bolnikov z motnjami krvi, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti. Mnogi od njih so od transfuzij krvi odvisni vse življenje. Zdravljenje s krvjo potrebujejo tudi poškodovanci ob izrednih razmerah, nesrečah in nezgodah, pa tudi bolniki, ki potrebujejo zahtevne medicinske in kirurške posege. Prostovoljno darovana plazma prav tako predstavlja pomemben del pri podpori in zdravljenju bolnikov.

Zato se Rdeči križ Slovenije ob Svetovnem dnevu krvodajalcev zahvaljuje vsem, ki omogočate, da zgodbe življenja tečejo dalje. Obenem vabi vse, ki še niste krvodajalci, da se aktivno vključite v program krvodajalstva in vsaj enkrat letno darujete kri. Seznam krvodajalskih akcij najdete na daruj-kri.si.