Evropska komisija je sredi februarja pričela javno razpravo o svežnju za obrambo demokracije, ki je namenjen boju proti tujemu vmešavanju v naše politične sisteme. Sveženj je predsednica Ursula von der Leyen napovedala v govoru o stanju v Uniji leta 2022, glede na napoved v delovnem programu Komisije za leto 2023 pa naj bi bil sprejet v drugem četrtletju letošnjega leta.

Cilj svežnja za obrambo demokracije je združiti zakonodajne in nezakonodajne ukrepe ter odpraviti morebitne vrzeli, ki bi jih lahko prikriti tuji akterji uporabili za vmešavanje v demokracijo EU, ter vse zadevne strani – institucije ter državljane in državljanke – bolje pripraviti na prepoznavanje te grožnje in odzivanje nanjo.

Pomemben vidik svežnja so tudi ukrepi za krepitev državljanskega udejstvovanja ter podporo širokemu in smiselnemu sodelovanju civilnodružbenih organizacij z ustvarjanjem spodbudnega okolja za civilno družbo. Namen priporočila je pomagati državam članicam pri oblikovanju okvira za spodbujanje državljanskega udejstvovanja v povezavi z zaščito demokracij in spoštovanjem temeljnih pravic.

Prav tako sveženj vključuje priporočila o varnih in odpornih volilnih procesih in prihajajočih volitvah v Evropski parlament.

S široki javnim posvetovanjem, h kateremu so vabljeni tudi predstavniki nevladnih organizacij, želijo zbrati mnenja, argumente ter osnovne informacije in analize, ki bodo Komisiji zagotovili celovit pregled stališč o tveganjih in vrzelih ter ukrepih, ki so potrebni na ravni EU.

V javnem posvetovanju lahko sodelujete tako, da do 13. aprila 2023 izpolnite spletni vprašalnik, ki je na voljo v vseh evropskih jezikih, tudi v slovenščini: