Agencije ZN so objavile poročilo »Trendi v zvezi z umrljivostjo mater«, ki razkriva alarmantno nazadovanje na področju zdravja žensk v zadnjih nekaj letih. Po podatkih poročila naj bi med nosečnostjo ali porodom vsaki dve minuti umrla ena ženska.

Po poročanju Unicef Slovenija poročilo, ki obravnava smrti mater na nacionalni, regionalni in globalni ravni od leta 2000 do leta 2020, ocenjuje, da je leta 2020 umrlo približno 287.000 mater po vsem svetu. Ta številka je le nekoliko nižja od 309.000 smrti v letu 2016, ko so stopili v veljavo cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov (ZN). Poročilo sicer omenja bistveni napredek na področju zmanjševanja števila smrti mater med letoma 2000 in 2015, ki pa je na tej točki večinoma zastal in se je v nekaterih primerih celo obrnil.

Več informacij ter povezavo na dokument najdete na spletni strani Unicef Slovenija.

Poročilo je pripravila SZO v imenu Medinstitucionalne skupine Združenih narodov za ocenjevanje smrtnosti mater, ki jo sestavljajo SZO, UNICEF, UNFPA, Skupina Svetovne banke in oddelek za prebivalstvo Urada Združenih narodov za ekonomske in družbene zadeve.