Nova analiza, predstavljena pred prvim svetovnim forumom o otroški pljučnici v Barceloni (29. in 31. januarja), je pokazala, da bi povečanje prizadevanj za boj proti pljučnici lahko preprečilo skoraj 9 milijonov otroških smrti zaradi pljučnice in drugih večjih bolezni.

Kot so ob objavi analize še sporočili iz Unicef Slovenija, bi glede na izsledke simulacije, ki jo je naredila Univerza Johna Hopkinsa, lahko z okrepljenim zdravljenjem in preprečevanjem pljučnice rešili življenja 3,2 milijona otrok, mlajših od 5 let. Hkrati bi preprečili 5,7 milijona dodatnih otroških smrti zaradi drugih večjih otroških bolezni, kar bi poudarilo potrebo po integriranih zdravstvenih storitvah.

Gradivo in študije primerov so na voljo tukaj. Več informacij v slovenskem jeziku ter povezavo na prvi mednarodni forum o otroški pljučnici pod okriljem devetih vodilnih zdravstvenih in otroških organizacij (ISGlobal, Save the Children, UNICEF, Every Breath Counts, fundacija "la Caixa", Fundacija Bill & Melinda Gates, USAID, Unitaid in Gavi, Vaccine Alliance) pa najdete na spletni strani Unicef Slovenija, ki je tudi vir informacije.