UNICEF je ob svetovnem dnevu voda je objavil poročilo Napad na vodo, v katerem preučuje stopnje umrljivosti v 16 državah z dolgotrajnimi konflikti.

UNICEF v poročilu razkriva, da je v državah, ki jih zaznamujejo dolgotrajni konflikti, verjetnost, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanih z onesnaženo vodo, neustreznimi sanitarijami in slabimi higienskimi razmerami, v povprečju kar trikrat večja od verjetnosti, da umrejo zaradi nasilja. UNICEF je zato pozval vlade in partnerje, da naj preprečijo ali onemogočijo napade na osebje, vodovod in kanalizacijo, povežejo zagotavljanje nujne pomoči za preživetje s trajnostnim razvojem tudi na področju vodovodnih in sanitarnih rešitev za vse prebivalce ter okrepijo svoje zmožnosti in dosledno zagotavljajo visoko kakovostne vodne in sanitarne storitve v kriznih razmerah. 

Kot so ob objavi še sporočili iz Unicef Slovenija, poročilo temelji na izračunu stopnje umrljivosti otrok v 16 državah z dolgotrajnim konfliktom: Afganistanu, Burkini Faso, Kamerunu, Srednjeafriški republiki, Čadu, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Iraku, Libiji, Maliju, Mjanmaru, Somaliji, Južnem Sudanu, Sudanu, Siriji in Jemnu. V vseh teh državah, razen v Libiji, Iraku in Siriji, je verjetneje, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja. Do poročila lahko dostopate prek spletne strani Unicef Slovenija.