UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija sta na dan menstrualne higiene predstavila novo poročilo z naslovom »Napredek na področju pitne vode, sanitarij in higiene v šolah 2015-2023: poseben poudarek na menstrualnem zdravju«, ki prvič analizira nove nacionalne podatke o menstrualnem zdravju in higieni v šolah po vsem svetu.

Poročilo poudarja, da so zaradi omejenega dostopa do informacij, izobraževanja, izdelkov in storitev ter neustreznih prostorov in neenakosti potrebe deklic po vsem svetu v povezavi z menstrualnim zdravjem in higieno spregledane, ter da so nujni ukrepi na globalni ravni, če želimo izboljšati menstrualno zdravje in higieno v šolah.

Poročilo vključuje tudi napredek na področju širšega dostopa do pitne vode, sanitarij in higiene v šolah. Po zadnjih podatkih danes vsak 5. otrok (oz. 447 milijonov) v šoli še vedno nima zagotovljenega dostopa do pitne vode, vsak 5. otrok nima zagotovljenih osnovnih sanitarnih storitev (427 milijonov), vsak 3. otrok (646 milijonov) pa nima dostopa do osnovnih higienskih storitev.

Več informacij in povezavo na poročilo najdete na spletni strani Unicef Slovenija.