Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (Mreža NVO-VID) je ob 10. obletnici svojega delovanja podelila krovna in posebna priznanja za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe.

Krovna priznanja so prejeli:

1. Projektni konzorcij »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov« (https://www.na-prostem.si/), ki ga sestavljajo Beletrina, Društvo RAMPA Lab, Društvo LJUDMILA, Inštitut za elektronsko participacijo, Društvo Duh časa, Studio 12, Društvo LUGOS in Zavod RHEA.

2. Humanitarna akcija »Namizni računalniki za prizadete v poplavah«. Humanitarna akcija je predstavljala pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah v obliki računalniške opreme. Pomoč je vključevala dostavo brezplačnih kompletov namiznih računalnikov z monitorji in pripadajočo opremo. Posamezniki in gospodinjstva so prejeli računalniško opremo v trajno last. Akcijo sta izvajala Društvo Duh časa in Zavod NEFIKS – Regionalno Stičišče Središče.

3. Medprogramje za uporabo elektronske osebne izkaznice na operacijskem sistemu Linux. Medprogramje odpravlja neenakost med uporabnikih elektronske osebne izkaznice na različnih operacijskih sistemih in neposredno prispeva k zaupanju vrednim digitalnim javnim storitvam. Medprogramje za uporabo elektronske osebne izkaznice na operacijskem sistemu Linux je razvil g. Luka Logar.

Posebna priznanja za prispevek k razvoju Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo so prejeli Društvo LJUDMILA, Studio 12 in Inštitut za elektronsko participacijo za aktivnosti tehnične podpore, multimedijske podpore in koordinacijo zagovorništva, ki so se v 10 letih delovanja Mreže NVO-VID v pretežni meri izvajale brez finančnih sredstev.

Podrobnejši opis in utemeljitev podeljenih priznanj se nahaja na tej povezavi.

 

Ob tej priložnosti je Mreža NVO-VID Ministrstvu za digitalno preobrazbo podelila digitalni kaktus za slabo upravljanje ukrepov na področju digitalne vključenosti zaradi neupoštevanja in neizvajanja načel dobrega demokratičnega upravljanja (načel vladavine prava, vključevanja, odzivnosti, učinkovitosti in odgovornosti). Podrobnejši opis in utemeljitev podeljenega digitalnega kaktusa se nahaja tukaj.