postopku izbora predstavnika oziroma predstavnice (v nadaljevanju predstavnika) NVO in njegovega namestnika oziroma namestnice (v nadaljevanju namestnika) v delovni skupini za pomoč pri implementaciji Pakta o migracijah in azilu je prispelo šest prijav nevladnih organizacij za sodelovanje v postopku izbora in tri kandidature za predstavnika NVO. Vse prijave so bile popolne.

Upravičenci so v postopku izbora predstavnika NVO v delovno skupino predlagali naslednje kandidate oz. kandidatke (za predstavitev kliknite na ime):

Od leta 2015 deluje na področju koordinacije pomoči migrantom za celotno mrežo Karitas v Sloveniji. Je vodja dveh tekočih projektov, ki vključujejo namestitev in skrb za migrante.

Urša Regvar je na PIC zaposlena kot vodja področja azila in migracij. Azilu in migracijam se je posvečala že tekom študija na Pravni fakulteti v Ljubljani. Njena diplomska naloga je bila posvečena Alternativam odvzema prostosti v azilnih in migracijskih postopkih. Magistrirala je iz mednarodnega prava, njena magistrska naloga pa je bila posvečena Nadzoru zunanjih meja EU in pristopu žariščnih točk. Na PIC je zaposlena od l. 2018. V okviru svojega dela nudi pravno svetovanje in zastopanje osebam v različnih migracijskih postopkih, pripravlja analize zakonodaje, študije ter zagovorniške aktivnosti PIC. Tekom svojega dela je sodelovala v številnih delovnih telesih (Medresorska delovna skupina za iskanje sistemske nastanitve MBS, Delovna skupina Vlade za pripravo strategije Vlade RS na področju migracij...), v katerih si je prizadevala za zagotavljanje najvišjega možnega varstva oseb, ki bežijo in migrirajo. V okviru Evropskega odbora za begunce in izgnance (ECRE) je bila izbrana za nacionalno koordinatorico mreže ELENA (European Legal Network on Asylum). Leta 2018 je bila imenovana tudi za svetovalko za begunce. V sklopu omenjene funkcije nudi pravno svetovanje in zastopanje prosilcem za mednarodno zaščito v sodnih postopkih.

Živa Gabaj, po izobrazbi diplomirana socialna delavka, deluje na področju azila in migracij od leta 2008, ko se je zaposlila na Slovenski filantropiji kot strokovna delavka, koordinatorica in vodja projektov na področju azila in migracij, s poudarkom na socialnem delu z ranljivimi skupinami migrantk in migrantov (osebe z izkušnjo nasilja, travmatizirane osebe, osebe iz izkušnjo mučenja, otroci/mladoletniki brez spremstva idr.). Slednje delo je na Slovenski filantropiji opravljala 14 let, zadnji dve leti pa opravlja delo vodje programa Migracije. Kot socialna delavka je izvajala psihosocialno pomoč in svetovanje migrantkam in migrantom, nudila pomoč pri urejanju življenjskih situacij in pomoč pri integraciji, posredovala pri strokovnih službah, državnih institucijah in drugih organizacijah, spremljala in izvajala zagovorništvo za izboljšanje obravnave in zaščite migrantov, vodila in izvajala individualne in skupinske aktivnosti za ženske, otroke in druge ranljive migrante, organizirala materialno pomoč in pomoč pri razvijanju socialne mreže uporabnikov ter sodelovala z drugimi organizacijami in službami. Vodila, koordinirala in izvajala je projekte s področja azila in migracij, načrtovala, koordinirala ter izvajala različne dogodke in aktivnosti v okviru projektov, sodelovala pri organizaciji izobraževanj in dogodkov na področju azila in begunske tematike in drugo.

V začetnih letih svoje zaposlitve je izvajala tudi zakonita zastopništva in skrbništva nad mladoletnimi otroki brez spremstva in skrbništva za posebne primere za otroke brez spremstva ter raziskovala področja otrok brez spremstva v Sloveniji.

Na delovnem mestu vodje programa Migracije se poleg opravljanja vsebinskega in organizacijskega vodenja programa, pripravljanja osnutkov programske in strokovne usmeritve vsebin programa, pripravljanja predlogov za sofinanciranje projektov in programov ter usklajevanja vsebin s partnerskimi organizacijami in možnimi financerji, zavzema tudi za izboljšanje zakonodaje in prakse na področju azila in migracij, in sicer preko dajanja komentarjev na spremembe tujske in begunske zakonodaje, s povezovanjem z lokalnimi skupnostmi, osveščanjem širše in strokovne javnosti na posvetih, okroglih mizah in na drugih javnih dogodkih.

 

Javna predstavitev vseh kandidatov bo potekala v petek, 27. 9. 2024, ob 11. uri preko video konference na spodnji povezavi:

https://us06web.zoom.us/j/81076402629?pwd=emkbqlHNExzpt5JuYsBxp2bysz4mzR.1

Seznam vseh upravičencev (nevladnih organizacij z glasovalno pravico):

  • Društvo Ključ - center za boj proti trgovanju z ljudmi,
  • PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Ljubljana ,
  • Rdeči križ Slovenije - Zveza združenj,
  • Slovenska filantropija - Združenje za promocijo prostovoljstva,
  • Slovenska fundacija za UNICEF,
  • Slovenska Karitas.