Lani konec decembra je začel veljati Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin, ki na področju izplačevanja bolniških nadomestil prinaša kar nekaj novosti.

Od 1. januarja 2024 dalje tako velja, da v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, do 30 delovnih dni (in nič več 20) nadomestilo plače izplačuje delodajalec iz lastnih sredstev. V primerih nezmožnosti za delo delavca zaradi poklicne bolezni ali poškodbe pri delu, pa delodajalec izplačuje nadomestilo plače delavcu iz lastnih sredstev do 30 delovnih dni za vsako posamezno odsotnost z dela. V primeru, ko je razlog delavčeve bolniške odsotnosti poklicna bolezen ali poškodba pri delu, zakon torej ostaja nespremenjen.

Enako velja tudi za primere, ko gre za dve ali več zaporednih odsotnosti z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, v trajanju do skupaj 30 delovnih dni in v posameznem primeru prekinitev med eno in drugo odsotnostjo traja manj kot deset delovnih dni, izplača delodajalec za čas nadaljnje odsotnosti od prekinitve dalje, nadomestilo plače v breme zdravstvenega zavarovanja.

Po novem je osnova za nadomestilo zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Dodatno pa se v osnovo za nadomestilo ne vštevajo tudi poračuni plač v tekočem letu za obdobja, na katera se nanaša osnova za obračun nadomestila,  nadomestila izplačana v breme pokojninskega in invalidskega zavarovanja in dohodki, ki se v skladu z drugimi predpisi ne vštevajo v osnovo za obračun nadomestil.

Od 1. januarja 2024 pa velja tudi, da nadomestilo ne more biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače, kot jo ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.