Na pobudo g. Martina Marzidovška, svetovalca za umetno inteligenco pri ministrici za digitalno preobrazbo, so se zainteresirane članice Mreže NVO-VID za področje umetne inteligence, ki sodelujejo v okviru Koordinacije NVO za umetno inteligenco, 4. januarja seznanile z namero in konceptom Ministrstva za digitalno preobrazbo glede ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco.

Članice Mreže NVO-VID so podale pripombe na koncept in izpostavile več pomislekov glede skladnosti tovrstnega centra s krovnim nacionalnim programom države Slovenije na področju umetne inteligence. Predlagale so razširitev programskih področij nacionalnega centra na družbene, humanistične in socialne vidike kot so zaupanje, ozaveščanje, etika, človekove pravice itd. Izpostavile so dopolnitev metrik uspeha nacionalnega centra z družbenimi in okoljskimi merili, zavezo nacionalnega centra k informacijski in prostorski dostopnosti za slepe in slabovidne ter druge skupine invalidov ter vključevanje mladih kot ciljne skupine z vidika informiranja in ozaveščanja o prednostih in slabostih umetne inteligence. Mreža NVO-VID je ob tem opozorila, da Ministrstvo za digitalno preobrazbo ne izvaja Nacionalnega programa za spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Republiki Sloveniji (NpUI), kot tudi ne ukrepov za sodelovanje nevladnih organizacij pri izvajanju programa.

Mreža NVO-VID pričakuje od Vlade RS, da bo ustanovila Upravljavsko strukturo za izvajanje NpUI v skladu z načrtom izvajanja programa. Končna odločitev glede ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco bi morala biti sprejeta s strani omenjene Upravljavske strukture, kar bo zmanjšalo tveganje za privatizacijo javnega interesa na področju umetne inteligence ob podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo. Mreža NVO-VID pri tem posebej opozarja na spornost ustanavljanja nacionalnega centra kot zasebnega zavoda.

Celotno besedilo javnega stališča je dostopno na tej povezavi (.pdf).