1. aprila je bil izdan izvirni slovenski standard SIST 1192, ki definira kakovostno in strokovno delo ter posredovanje s pomočjo terapevtskih psov. Nastal je na pobudo štirih organizacij, ki že dolga leta delujejo na področju vključevanja psov v programe pomoči ljudem na zdravstvenem, psihosocialnem in vzgojno-izobraževalnem področju.

Pobudo so podale štiri organizacije: PET – Pasja enota terapevtov, Zavod za posredovanje s pomočjo psov; Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke; Slovensko združenje inštruktorjev, Center za šolanje psov vodičev in psov pomočnikov SLO-CANIS ter Zveza paraplegikov Slovenije (predloge pa je v procesu nastajanja prispevalo tudi Slovensko društvo za terapije s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha).

Gre za prvi standard v EU, ki obravnava živali in je izdan v okviru nacionalnega standardizacijskega organa ter zajema vse vidike dejavnosti. Standard je tudi odskočna deska za pripravo zakonodaje s področja posredovanja s pomočjo psov, z namenom dati terapevtskim psom (posledično tudi vodnikom) enako veljavo kot drugim delovnim psom. Želijo si tudi, da bi imeli vsi uporabniki, ki bi jim bili terapevtski psi lahko v pomoč, enako pravico do vključitve v programe. Prav tako si prizadevajo, da bi imele vse strokovne osebe, ki bi želele terapevtskega psa vključevati v svoje delo, izenačene možnosti in da bi se jim to ovrednotilo oziroma priznalo kot del delovnih nalog, so še zapisali v sporočilu za javnost ob izdaji.

Celotno sporočilo si lahko preberete tukaj (.pdf).