Odraščanje v čistem in varnem okolju je pravica vsakega otroka. Dostop do čiste pitne vode in urejenih stranišč ter dobra higiena otrokom omogočajo bolj zdrav začetek življenja. Kljub temu več kot 1.000 otrok, mlajših od pet let, vsak dan umre zaradi bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo. UNICEF Slovenija z novo kampanjo zbira pomoč za najranljivejše.

Po vsem svetu več kot 1.000 otrok, mlajših od pet let, vsak dan umre zaradi bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo.

Zahodna in Srednja Afrika sta regiji z eno izmed najbolj nezanesljivih oskrb z vodo, otroci na tem območju so med najbolj ogroženimi.

Kako zelo so otroci odvisni od vode, priča tudi dejstvo, da je na območjih konfliktov verjetnost, da otroci, mlajši od 5 let, umrejo zaradi diareje, povezane s pomanjkanjem ustrezne vode, sanitarij in higiene, skoraj 20-krat večja, kot da umrejo zaradi konflikta samega.

V 8 od 10 gospodinjstev, kjer voda ni na voljo v prostorih doma, so za zbiranje vode odgovorne ženske in deklice. Vsak dan temu opravilu skupaj namenijo 200 milijonov ur. Posebej deklice so na poteh do vodnih virov izpostavljene nevarnostim, kot so spolno nasilje in zlorabe.

Zaradi pomanjkanja pitne vode, neustreznih sanitarij in nezadostne higiene – doma in v šoli – otroci zamujajo dragoceni čas za izobraževanje. Tri od desetih šol na svetu nimajo dostopa do čiste pitne vode in ustreznih sanitarij, zato je pri teh učencih večja verjetnost, da zbolijo, izostanejo od pouka ali prenehajo z izobraževanjem. Ponovno so med najranljivejšimi deklice, saj nekatere med njimi od pouka izostajajo zaradi menstruacije, ker ne morejo vedno dostojno in zdravo poskrbeti za svoje potrebe.

Kombinacija pomanjkanja pitne vode, neustreznih sanitarij in higiene, nevarnosti, ki prežijo na otroke na poti do vodnih virov in zaostankov pri izobraževanju pa lahko vodi v otroško delo, mladostniške nosečnosti in prisilne poroke.

UNICEF s programom za vodo, sanitarije in higieno pomaga v več kot 110 državah po svetu. Med drugim organizacija v lokalnih skupnostih gradi vodne črpalke na sončno energijo, zagotavlja izobraževanje otrok in pripomočke za menstrualno higieno, šole pa opremlja z garderobami in kopalnicami, ločenimi za dečke in deklice, ter postajami za umivanje rok.