V Umanoteri so si v luči naraščajočega nasprotovanja politikam zelenega prehoda ter hkratne nujnosti njegove izvedbe zadali daljnosežno nalogo – pripraviti dokument, ki bo v besedi in sliki jasno pokazal, da je še kako smiselno stremeti k podnebno in socialno pravičnejši družbi. 

Da bi to strokovno zahtevnejšo tematiko približali čim širšemu krogu ljudi, so združili moči s pisateljico Luno J. Šribar, ki je napisala zbirko “Prigode mladega Jonatana in babi Zolde. S pozdravi iz leta 2050”, v katerih lahko bralci to trajnostno družbo spoznajo skozi t.i. strokovno zgodbarjenje – zabaven in poljuden, a še vedno strokovno utemeljen način.

Zgodbe pa niso zgolj plod domišljije, ampak temeljijo na strokovnih nastavkih, zbranih v dokumentu »Pozdrav iz 2050. Kako živimo v trajnostni družbi?«. Ta je nastal s strokovnim doprinosom 15 civilnodružbenih organizacij, ki so orisale trajnostno družbo prihodnosti in nakazale možne spremembe na različnih področjih naših življenj. Glavni poudarki za posamezna področja so objavljeni tukaj. Družba leta 2050 temelji na javnem razkošju in zasebni zadostnost, kar pomeni, da je vsega – za vse – ravno dovolj. Kratek vpogled v takšno družbo lahko najdete v tem videu. Predvsem pa naj v zgodbah naslikana prihodnost služi kot opomnik na to, da je takšna družba še vedno dosegljiva, so ob objavi še sporočili iz Umanotere. Vabljeni k branju.