Partnerji projekta Duševno zdravje je človekova pravica vabijo k podpisu peticije za družbeno blaginjo kot osnovo duševnega zdravja.

Zakaj je ta peticija pomembna? Duševno zdravje je globoko prepleteno z družbenimi dejavniki - od ekonomske stabilnosti do dostopa do kakovostnega izobraževanja in zdravstvenih storitev ter pravice do stanovanja. Vendar pa sedanje stanje kaže, da sistem in družbene strukture ne uspejo zagotavljati potrebne podpore, s čimer povečujejo breme duševnih stisk med prebivalstvom, še posebej med mladimi.

Njihovi cilji:

  • Poudariti družbeno odgovornost za duševno zdravje. Duševno zdravje ni le odgovornost posameznika, temveč je tudi odraz kakovosti družbenih vezi ter podpornih sistemov in enakosti v družbi.
  • Zahtevati sistemske spremembe, ki bodo pripomogle k izboljšanju pogojev za krepitev duševnega zdravja, kot so dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev, izobraževanja, zaposlitvenih možnosti in dostojnega bivanja za vse.
  • Spodbujati vključevanje skupnosti v procese odločanja in izvajanja programov za izboljšanje duševnega zdravja, s poudarkom na preprečevanju in zgodnjem prepoznavanju duševnih stisk.

Peticijo lahko podpišete na tej povezavi.

Projekt "Duševno zdravje je človekova pravica" vodi Kulturno umetniško društvo Transformator v sodelovanju z Bralnim krožkom kritične psihologije, Oddelkom za socialno pedagogiko Pedagoške fakultete in Fakulteto za socialno delo.