Govorniki v zaprtih javnih prostorih, npr. na javnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih, konferencah itd. ne potrebujejo več zaščitnih mask, a pod določenimi pogoji. Govornik je lahko brez zaščitne maske, če izpolnjuje pogoj PCT in je od občinstva oddaljen vsaj dva metra.

Sprememba se nanaša na Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. S tem odlokom je Vlada RS določila tudi, da pogoj PCT velja tudi za osebe, ki so cepljene z dvema različnima vrstama cepiva. Pri tem velja, da se zaščita vzpostavi po času, ki je določen za cepivo drugega odmerka.

V petek je v veljavo stopil tudi Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2, ki po novem ne določa več omejitve 1 osebe na 10 kvadratnih metrov za zbiranja in prireditve v zaprtih prostorih.

Za zbiranja in prireditve v zaprtih javnih prostorih po novem velja, da se jih lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Enako velja tudi za javne prireditve in shode na odprtem, ki se jih udeleži več kot 100 oseb.  Pogoj PCT velja tudi za osebe, ki so cepljene z dvema različnima vrstama cepiva. Tudi tu se šteje, da je zaščita vzpostavljena po času, določenem za cepivo drugega odmerka.